Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Zučna kesa

ŽUČNA KESA

Osnovna funkcija žučne kese je da čuva žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu, i po potrebi žuč izluči u dvanaestopalačno crevo radi varenja prispele hrane. Kada se poremeti ravnoteža u ovom procesu, dolazi do komplikacija, a najčešća je to kamen u žučnoj kesi.

Koje je karakteristično oboljenje ovog organa?

– To je kalkuloza  odnosno stvaranje kamena u žučnoj kesi, koja nastaje usled poremećaja u mehanizmu pražnjenja, nedovoljnog pražnjenja, kao i hemijskog poremećaja sastava same žuči. Postoji holesterolska,  pigmentna I mešovita kalkuloza.  Osnovna upalna stanja koja dovode do promena na žučnoj kesi su akutni i hronični holecistitis, odnosno zapaljenje zida žučne kese, najčešće  uzrokovano postojanjem kamenčića unutar nje koji ometaju normalno funkcionisanje.

Kako se kalkuloza manifestuje?

– Značajan broj kalkuloza prolazi bez ikakvih tegoba. Istraživanja pokazuju da čak dve trećine pacijenata dobro podnosi ovo stanje tokom života. Nažalost, kod određenog broja obolelih dolazi do komplikacija u vidu akutne upale same žučne kese, odnosno holecistitisa. Ako kamen pređe u glavni žučni vod bolest se dodatno usložnjava, pri čemu može doći do infekcije žuči, kao i zastoja u njenom protoku. Može doći i do upale gušterače uzrokovane prolaskom kamenja kroz zajedničko ušće glavnog žučnog i gušteračnog kanala.  Ukoliko postoji višegodišnja kalkuloza može doći i do karcinoma žučne kese. Zanimljivo je i da se prisustvo kamenja u žučnoj kesi sve češće otkriva slučajno, na sistematskim ultrazvučnim pregledima. Pritom je čak 60 do 80% pacijenata bez ikakvih tegoba u trenutku uspostavljanja dijagnoze

SIMPTOMI

Oko trećina bolesnika sa kalkulozom žučne kese vremenom počinje da oseća bolove poznate kao bilijarna kolika. Ovaj bol obično ima nagli početak i često se javlja noću, intenzivno se pojačava 15 minuta, a potom tako jak traje nekoliko sati pa i čitav dan. Bol je često toliko jak da ne prolazi bez medicinske pomoći. Najčešće je lokalizovan u središnjem delu trbuha ispod grudne kosti ili ispod desnog rebarnog luka, a može da se emituje i u desnu slabinu, lopaticu ili rame. Obično se javlja nakon obroka bogatog masnijom hranom i traje od 1 do 5 sati. U svakom slučaju nikada nije kraći od 30 minuta, a može da potraje i duže od 24 časa. Kada toliko traje najverovatnije je u pitanju upala žučne kese. Bol je najčešće praćen mučninom i povraćanjem, dok se povišena temperatura i porast bilirubina ređe javljaju.

Najefikasnija terapija je hirurško uklanjanje žučne kese ( Holecistektomija).Može se izvrštiti otvorenom metodom (klasična) ili laparoskopski,u zavisnosti od stepena upale I pratećih bolesti pacijenta koji opredeljuju vrstu hirurškog zahvata.

Oporavak nakon klasične holecistektomije traje oko 3 nedelje. (2-6 dana se ostaje u bolnici)

Oporavak nakon laparoskopske holecistektomije traje kraće,pacijenti se brže vraćaju svojim životnim aktivnostima, potrebno je  oko sedam dana  mirovanja (1-2 se ostaje u bolnici)

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.