Shock wave

Shock wawe terapija

Shock wave terapija je vrsta mehaničke terapije  koja se već duži niz godina primenjuje u lečenju mekotkivnih povreda mišićno skeletnog sistema. Akutne i hronične povrede tetiva, često udružene sa  postojanjem kalcifikata, predstavljaju i dalje glavno indikaciono područje za ovu vrstu terapije. Uprkos dokazanoj  efikasnosti, pacijenti  se ovoj vrsti terapije najčešće podvrgavaju kao poslednjoj opciji usled njene bolnosti. U ordinciji In Vita, po prvi put na našem prostoru, pacijentima je na raspolaganju aparat renomiranog nemačkog proizvođača koji omogućava skoro potpuno bezbolnu primenu ove vrste terapije.Novom tehnologijom generisanja shock wave talasa omogućava se stvaranje dovoljno velike količine energije, bez osećaja bola, što ovu vstu terapije stavlja u red terapije prvog izbora za brojne povrede. Kratko trajanje tretmana i preporučeno sprovođenje terapije samo  jedanput nedeljno,  pruža veći komfor pacijentu u odnosu na druge terapijske pristupe.

Novinu u primeni shock wave terapije predstavlja njena upotreba u lečenju rana  koje otežano zarastaju. Zahvaljujući brojnim istraživanjim koja su sprovedena poslednjih godina, pokazan je izvanredan efekat ove terapije na stimulaciju ćelijskog metabolizma, poboljšanje vaskularne perfuzije,promociju neovaskularizacije i aktivacije fibroblasta, što čini biološku osnovu procesa zarastanja rana.  Naš stručni tim, sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, uspešno primenjuje ovu vrstu terapije za različite vrste hroničnih rana ( dekubitalnih, dijabetičnih, arterijskih i venskih ulceracija) ubrzavajući proces njihovog zarastanja. Učestalost primene i broj terapija se određuje individualno, u zavisnosti od vrste rane, u proseku 1-2 terapije nedeljno,ukupno 5-10 terapija.

Shock wave talasi se koriste i u terapiji hipertrofičnih ožiljaka nastalih nakon operacija ili opekotina. Dejstvom ovih talasa  menjaju se osobine ožiljnog tkiva u smislu povećanja njihove elastičnosti, promene boje i smanjenja bola u ožiljnoj regiji. Tretman je najčešće potrebno sprovoditi  dva puta nedeljno u trajanju od 5- 6 nedelja.