Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Ateromi

ateromi

Ateromi su benigne izrasline na koži i potkožnom tkivu, smešteni su u poslednjem sloju kože – dermu i zato se još nazivaju dermalne ciste.

Kako nastaju, izgledaju i gde se najčešće javljaju

Ateromi nastaju kao posledica zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezda, praktično, izlučevina lojnih žlezda-sebum, ostaje učaurena u koži.Svaki aterom ima svoju membranu (opnu) tako da je ovalnog oblika i jasno su ograničeni.

Najčešće se javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Mogu biti različitih veličina – od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Nisu bolne promene izuzev ako ne dođe do upale ateroma.

Sadržaj ateroma je veoma gust i neprijatnog mirisa. Aterome ne treba mešati sa bubuljicama i ne treba pokušavati istisnuti sadržaj jer može doći do komplikacija u smislu inflamacije (upale).

Komplikacije:

Najčešća komplikacija ateroma je upala. Upala se odlikuje kliničkim znacima karakterističnim za svaki upalni proces:

  • Crvenilo
  • Otok
  • Bol
  • Povećanje temperature kože oko ateroma

Svaka sumnja na komplikaciju ateroma predstavlja signal da pacijent treba odmah da se javi hirurgu. Ne preporučuje se bilo kakva vrsta nestručnog tretmana jer može dovesti do još ozbiljnijih komplikacija.

Uklanjanje ateroma

Uklanjanje ateroma je isključivo posao hirurga. Preporučuje se ukloniti ih u fazi kada nisu upaljeni jer tada se može sa sigurnošću ukloniti zajedno sa svojom kapsulom što je preduslov za izlečenje.

Ukoliko je aterom upaljen hirurška intervencija je zahtevnija jer je potrebno u isto vreme ukloniti aterom i rešiiti problem upale. Tada se vrši incizija nastale otekline uz obaveznu evakuaciju stranog sadržaja i uklanjanje kapsule ateroma.

Metode za uklanjanje ateroma:

Radiotalasna metoda

Ukoliko je promena manja, do 5 mm, moguće je aterom ukloniti radiotalasima. Nije potrebno šivenje kože a na mestu ateroma ostaje krasta nakon čijeg otpadanja ne ostaje ožiljak. Intervencija traje jako kratko i vrlo je konforna za pacijenta.

Hirurška metoda

Ukoliko je aterom veći neophodno ga je ukloniti hirurškim putem. U ovom slučaju, radi se u lokalnoj anesteziji, a intervencija je takođe bezbolna.

Ateromi se moraju ukloniti na vreme da bi se izbegao njihov rast i upalni procesi, koji znatno otežavaju njihovo uklanjanje.

 

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.