Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Virusne bradavice

Virusne bradavice

virusne bradavice

Virusne bradavice su benigne izrasline a uzročnik im je humani papilloma virus ( HPV ) ,čije  prisustvo  u organizmu dovodi do prekomernog rasta ćelija, što uzrokuje pojavu dobroćudnih izraštaja na koži. Postoji oko 100 vrsta  HPV.Prisustvo bilo kog tipa ovog virusa u orgranizmu manifestuje  se pojavom benignih izraslina na koži. Međutim, kod nekih ljudi, virusne bradavice se uopšte ne pojavlju, iako je HPV virus prisutan u organizmu. Iako se zna da je HPV uzročnik bradavica, mehanizam dejstva virusa i njegova konkretna uloga nisu u potpunosti razjašnjeni.

Vrste Virusnih bradavica

Promene mogu biti raznih oblika i veličina i mogu se naći na različitim mestima na telu, u zavisnosti od toga kojim od tipova HPV virusa je telo zaraženo. Najčešće pojavljuju na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima (tabanima), mada se mogu naći na bilo kom delu tela. Neke od osnovnih vrsta virusnih bradavica:

 • Končaste bradavice
  Izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su predeo oko očiju, oko usta, lice i vrat.
 • Zaravnjene bradavice
  Karakteristične su za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se promene ne bi vratile.
 • Genitalne bradavice (kondilomi)
  Javljaju se oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne.
 • Mozaične bradavice na stopalima (tabanima)
  Ove bradavice mogu biti jako bolne i ometati normalan hod, budući da se na njih svakodnevno vrši pritisak. Ljudi ih vrlo često mešaju sa kurjim okom.
 • Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih
  Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejednakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta.

 

Virusne bradavice se prenose velikom brzinom, odnosno lako se šire po koži, tako da ih je potrebno  ukloniti što ranije I u celokupnom broju, čime se sprečava njihovo dalje širenje.

 

Lečenje virusnih bradavica

Virusne bradavice se moraju lečiti isključivo odstranjivanjem bradavičastog tkiva, kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje po telu. Krioterapija (spaljivanje bradavica tečnim azotom) je postala zastarela metoda uklanjanja bradavica, budući da je tehnologija u medicini znatno napredovala, pa se sada nude i drugi, efikasniji načini za uklanjanje bradavica.

Radiotalasna metoda

Tehnika korišćenjem radiotalasa je suverena metoda, bezbolna je I ne ostavlja ožiljke na koži.

Bitno je istaći da se bradavice mogu lečiti isključivo u medicinskim uslovima, tj. od strane lekara specijaliste. Kreme i gelovi koji se nude za saniranje ovog problema u kućnim uslovima, pokazale su se kao neefikasne, budući da se bradavica mora ukloniti u potpunosti, da bi se sprečilo njihovo širenje na neinficirane delove kože.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Amy Hunt Copy Copy

Medicinska sestra

Andrijana Pavićević

Medicinska sestra

Ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore. Sed ut perspiciatis, unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam eaque ipsa, quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt, explicabo.