Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Urastao nokat

urastao nokat

Urastao nokat predstavlja urastanje bočne ivice nokatne ploče u meko tkivo koje ga okružuje. Ovo stanje izaziva bol i upalu mekog tkiva pored nokta i otežava hodanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Uzroci nastanka uraslog nokta

Urasli nokat se pojavljuje ukoliko je stopalo duže vreme izloženo uskoj i neudobnoj obući, prilikom povrede nokta, ali i ukoliko se nokti nepravilno seku. Nekada uzročnici pojave urastanja nokta ne moraju biti samo spoljašnji, postoje ljudi koji su podložniji ovom stanju zbog oblika i debljine nokta, što može imati veze i sa genetikom. Gljivična oboljenja prstiju na nogama, takođe, mogu povećati rizik od urastanja nokta, budući da se nokatna ploča deformiše ukoliko su gljivice dugo prisutne.

Simptomi

Urastao nokat najčešće pogađa palčeve i može u tkivo urasti samo na jednoj strani, ali neretko je slučaj da nokat uraste sa obe strane prsta. Urastao nokat nastaje kada nokat na nožnom prstu raste nepravilno, što probija kožu, pa deformisani nokat raste u dubinu tkiva. U prvoj fazi se neprijatni simptomi uglavnom ne ispoljavaju. Međutim, kada se pojave, simptomi koje izaziva urastao nokat su:

  • Bol;
  • Crvenilo;
  • Otok;

Ukoliko se urastao nokat ne leči na vreme, bakterijska infekcija se može proširiti i na kost, što umnogome otežava njegovo uklanjanje i zahteva ozbiljniju hiruršku intervenciju.

Lečenje

Uklanjanje uraslog nokta je jedini efikasni vid lečenja.Tretman je jednokratan a oporavak traje nekoliko dana. U zavisnosti od mesta urastanja različiti su obimi uklanjanja nokatne ploče (parcijalno ili totalno). Pokušaji lečenja drugim metodama nisu efikasni. Važna je napomena da ukoliko je urasli nokat deformisan obaveza lekara je da se uradi bris na gljivičnu infekciju. Ukoliko je prisutna gljivična infekcija neophodno je nakon uklanjanja nokta, delimično ili totalno, sprovesti odgovarajuću terapiju u cilju eradikacije gljivične infekcije.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.