Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus

PILONIDALNI SINUS

Pilonidalni sinus predstavlja hroničnu infekciju kože koja se javlja u interglutealnoj brazdi obično par santimetara iznad anusa. Često se dijagnostikuje kod gojaznih i maljavih osoba. Najčešće je posledica urastanja dlake, ali može biti i posledica poremećaja u embrionalnom razvoju(dermoidna cista). U tom slučaju sadržaj ciste mogu biti dlake, nokti, zubi, što ukazuje na poremećaj embriogeneze i prisustvo ćelija koje ih produkuju.

Simptomi

Bolest je najčešće asimptomatska, ukoliko ne dodje do upale. Najčešće se može palpirati čvorić koji je bezbolan. Ukoliko dodje do upale, pacijent oseća bol i otok koji se povećava. Osim toga može se javiti crvenilo i često se spontano drenira u manjoj količini sadržaj neprijatnog mirisa.

Lečenje

Idealna hirurška indikacija je kada je promena asimptomatska. Tada se vrši ekstirpacija(uklanjanje) sinusa u celini. Ako je došlo do upale, vrši se incizija i evakuacija sadržaja uz obaveznu drenažu sinusa. Hirurška intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji, izuzev ako je promena velika kada se preporučuje analgosedacija ili opšta anestezija.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.