Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Mladeži

mladeži

Mladeži ili pigmentni nevusi su promene na koži uglavnom benigne prirode, okruglastog oblika i mogu se nalaziti na bilo kom delu tela. Mogu biti urođeni ili stečeni tokom života usled različitih uticaja. Ove benigne promene su tamnije boje od ostatka kože, od braon do crne boje.Mogu biti u nivou kože, pločaste i blago uzdignute, ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde i hrapave površine. Mladeži su karakteristični za sve ljude i za sve uzraste, mogu biti različitih veličina i u različitom broju.

Zašto nastaju mladeži?

Boja naše kože,odnosno pigment, posledica je melanocita, ćelija koje proizvode pigment. On nas štiti od štetnog UV zračenja. Mladeži nastaju usled grupisanja melanocita na određenim mestima na koži.

Rizični mladeži

Mladeži su dobroćudne promene, međutim može doći do promene osobina ćelija koje ih čine i tada imaju osobine malignih promena. To se odražava promenom oblika, veličine i boje mladeža. U početku se takve promene ne mogu videti golim okom a kada postanu vidljive mogu već predstavljati ozbiljan problem, jer tada maligna promena koja je dokazana može imati sistemsku komponentu, odnosno maligno oboljenje koje se proširilo na ceo organizam.

Upravo zbog promena mladeža koje su u početku golim okom nevidljive ili teško primetne potrebne su redovne kontrole svih mladeža od strane lekara specijaliste u cilju ranog prepoznavanja „potencijalno opasnih“ mladeža. Takve mladeže je potrebno pravovremeno ukloniti i histopatološki ispitati jer posledice mogu biti fatalne po pacijenta.

Ukoliko primetite bilo kakvu vrstu nepravilnosti, obavezno posetite lekara specijalistu.

Kako posmatrati mladež

 • Simetričnost
  Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Ukoliko primetite da je mladež nepravilnog oblika, posetite specijalistu.
 • Ivice
  Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara.
 • Boja
  Bezopasni mladeži su uglavnom svetlosmeđe ili tamnosmeđe boje. Crveni mladeži su, takođe, uglavnom bezopasni. Međutim, ukoliko imate mladeže koji su jako tamni (gotovo crni) ili neke druge neuobičajene boje, posetite lekara.
 • Veličina
  Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, preporučljivo je obratiti se lekaru. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost, ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.
 • Promene
  Promene mladeža u smislu promene boje, zapaljenja, vlaženja ili krvarenja nisu dobar znak i jedan su od glavnih razloga za odlazak na specijalistički pregled.

Dijagnostika – Dermoskopija

Pregled mladeža podrazumeva informacije od strane pacijenta ukoliko je primetio promene na određenom već postojećem mladežu ili pojavu novih mladeža.Osim uvida lekara specijaliste u veličinu, izgled i boju mladeža standardna metoda u dijagnostici je dermoskopija. Dermoskopijom se mogu uočiti običnim pregledom nevidljive promene mladeža a koje se dešavaju u dubljim slojevima kože.Ukoliko postoji i najmanja sumnja da je promena malignog karaktera neophodno je odmah ukloniti mladež. Za mladeže koji se nalaze na mestima koja su izložena čestim iritacijama i kontaktima preporučuje se preventivno uklanjanje. Svaki uklonjeni mladež obavezno je uputiti na histopatološku analizu.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može izvršiti na dva načina:

Radiotalasnom metodom

Radiotalasna metoda je bezbedna, beskrvna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik). Najveća prednost radiotalasa je da su zbog svoje preciznosti apsolutno bezbedni pri otklanjanju promena na mestima gde postoji opasnost od povreda okolonog tkiva ili organa (očni kapci)

Hirurškom metodom

Hirurškom metodom se vrši ekscizija kože sa pripadajućim mladežom u lokalnoj anesteziji. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i eventualne sumnje u benignost same promene.

 

 

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.