Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Lipomi

lipomi

Lipomi (ili masno tkivo) su benigne izrasline koje nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. To su dobroćudne izrasline koje uglavnom ne izazivaju nikakve komplikacije i nemaju neprijatne simptome.

Zašto se pojavljuju i kako izgledaju

Ispod površine kože se nalazi potkožno masno tkivo koje se sastoji od masnih ćelija a kada dođe do prekomernog rasta i nagomilavanja ovih ćelija na jednom mestu, pojavljuju se lipomi. Ne zna se tačno uzrok nagomilavanja masnih ćelija u potkožnom tkivu, međutim ono što je u praksi uočljivo je da genetska predispozicija ima veze sa pojavljivanjem ovih dobroćudnih izraslina. Osim toga, ispitivanja su pokazala da, ukoliko dođe do povećanja telesne težine, može doći i do rasta lipoma.

Lipomi su elastični i mekani čvorići i mogu biti različitog oblika – jajoliki, okrugli ili diskoidni. Pod rukom to su mekane i pokretne izrasline u odnosu na okolno tkivo. Koža koja se nalazi preko lipoma ne menja boju, tako da se na koži manifestuju u obliku manjih ili većih izbočina. Glavne osobine lipoma su to što sporo rastu i ne prave nikakve komplikacije, osim ukoliko su veliki, pa pritiskaju okolno nervno tkivo. Lipomi se mogu pojaviti na bilo kom delu tela (na vratu, leđima, rukama, nogama, stomaku).

Ove izrasline se uglavnom uklanjaju iz estetskih razloga. Međutim, ukoliko je lipom većih dimenzija, može se desiti da pritiska okolno nervno tkivo, tako da može izazivati bol i trnjenje tog dela kože.

Kako se uklanjaju

Lipomi se uklanjaju veoma jednostavno i brzo, hirurškim putem u lokalnoj anesteziji.

 

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.