Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Kurje oko

Kurje oko

Kurje oko je tvrda i bolna promena na koži stopala. Nastaje kao posledica dugoročnog nepravilnog položaja stopala. Ukoliko se njegovo uklanjanje izbegava i odlaže, nepravilno gaženje može izazvati brojne probleme sa kičmenim stubom, kolenima, kukovima i karlicom.

Kako nastaje

Ukoliko je koža izložena stalnom pritisku i trenjuzbog neudobne obuće ili dugog stajanja i hodanja, ona će reagovati zadebljanjem gornjeg sloja kože. Ukoliko se pritisak na određeni deo stopala nastavi, zadebljanje se može pretvoriti u kurje oko s tvrdim središtem koje se širi u dublje, osetljivije strukture kože. Središte kurjeg oka se još naziva i koren kurjeg oka. Koža stopala konstantan pritisak prepoznaje kao trn i reaguje na taj način, stvarajući sloj kože oko mesta koje je pod pritiskom. Zbog toga što se zadebljanje širi i probija dublje slojeve kože, što ovu promenu čini veoma bolnom.

Simptomi

Kurje oko se manifestuje kao belo, sivo ili žuto-smeđe područje. Simptomi uključuju bol i otok oko kurjeg oka, kao i otežano hodanje zbog pritiska na ovu bolnu promenu. Kurje oko najčešće se formira na vrhu nožnih prstiju i na spoljašnjoj strani malog prsta, gde je pritisak obuće najveći. Kurje oko se može formirati i na tabanu.

Lečenje

Intervencija radiotalasima je metod koji se u praksi pokazao kao najefikasniji u trajnom uklanjanju kurjeg oka. Pokušaj lečenja pomoću raznih krema I koriščenje usluga pedikira imaju privremeni efekat jer se promena obnovi. Uklanjanje kurjeg oka se vrši isključivo od strane lekara, budući da je potrebno ukloniti i koren koji se nalazi u dubljim slojevima kože. Ova procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom, što je čini bezbolnom i sigurnom. Nakon intervencije, na mestu gde se nalazilo kurje oko ostaje mala rana koja se previja i štiti od infekcija zavojem ili flasterom. Najvažnije je da je neophodan samo jedan tretman kojim se u potpunosti rešava problem kurjeg oka.

Osim medicinskog tretmana neophodno je nositi udobnu obuću I održavati higijenu stopala.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.