Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Kondilomi

kondilomi

Kondilomi (ili poznatiji kao virusne genitalne bradavice) su najčešća polno prenosiva bolest izazvana HPV virusom, u praksi je pronađeno preko 100 vrsta HPV virusa i u zavisnosti od toga koji se tip virusa nalazi u organizmu.

Virusne bradavice se mogu pojaviti na telu, stopalima, rukama ili genitalijama.

Kondilomi su virusne genitalne bradavice koje zahvataju kožu i sluzokožu genitalija i mogu biti teško primetni ili praviti čitave vence i ploče bradavičastih izraslina.

Prenose se na sledeći način:

HPV virus koji izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondiloma) se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom.

Neke vrste HPV virusa ne izazivaju nikakve simptome, ali ukoliko se simptomi ipak pojave, oni će biti ispoljeni uglavnom tri meseca nakon rizičnog seksualnog odnosa. Promene koje ukazuju na simptome kondiloma su pojavljivanje bradavica, osipa ili roze tačkica na genitalijama i u predelu anusa.

Lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma podrazumeva njihovo potpuno uklanjanje, što podrazumeva uklanjanje svih identifikovanih promena s obzirom da su bradavice veoma zarazne i mogu se preneti i na neinficirane delove tela. U hirurškoj praksi kondilomi se mogu ukloniti na više načina. Trenutno suverena metoda je radiotalasno uklanjanje.

Radiotalasna metoda

Uklanjanje kondiloma pomoću radiotalasa je metoda izbora. Vrši se u lokalnoj anesteziji, bezbolno i trajno. Ne ostaju ožiljci.

Hirurška metoda

Hirurško uklanjanje kondiloma vrši se u slučajevima kada su većeg promera. Ova metoda se radi u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i bezbednom.

 

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.