Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Gastroskopija

Gastroskopija

Šta je gastroskopija i kako se pripremiti?

Gastroskopija je endoskopska metoda kojom se detaljno pregleda želudac, jednjak i početni deo tankog creva (duodenum) optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cev debljine 6-8 mm, sa svetlom na vrhu.

Ova tehnologija omogućava prenos uvećane slike na ekran monitora, čime se osigurava detaljna analiza sluznice i prepoznavanje najmanjih promena. Pri endoskopiji je moguće uraditi biopsiju specijalnim kleštima, posle čega se uzorak šalje na histopatološku analizu, koja daje definitivan odgovor u dijagnostici bolesti gornjih partija gastrointestinalnog trakta. Gastroskopski pregled uključuje i test na želučanu bakteriju Heliobacter pylori.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Gastroskopija se savetuje ukoliko imate problem sa varenjem, bolove u gornjem trbuhu, učestale i dugotrajne mučnine, otežano gutanje, gubitak telesne težine, povraćanje, krvarenje i gorušicu. Pregled je potrebno uraditi posle 45. godine kod osoba koje osećaju nadutost nakon određene hrane, gorušicu ili alarmne simptome poput pojave krvi u stolici ili anemije.

Kako se izvodi gastroskopija?

Pre početka pregleda, doktor može naprskati grlo lokalnim anestetikom kako bi smanjio refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo. Bitno je da pacijent dva sata nakon takve lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije jer hrana i piće mogu otići u dušnik. Za vreme pregleda možete normalno disati, pregled traje oko 5 minuta.

Postupak gastroskopije se obavlja na levom boku. Lekar uvodi endoskop kroz malu tubicu (usnik) i kako bi lakše prošao kroz grlo zamoliće vas da progutate.

Kad se endoskopom uđe u želudac, obično se insuflira malo vazduha kroz instrument, kako bi se sluznica želuca bolje vizualizovala. U tom trenutku je mogući osećaj mučnine. Kamera na endoskopu šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg analizira vaš doktor. Ukoliko je potrebno lekar će uzeti uzorak tkiva (bioptat) za patohistološku analizu ili ukloniti polipe (ako postoje). Postupak se obavlja brzo i uglavnom bezbolno. Po završetku, endoskop se izvlači brzo i jednostavno.

Pregled je blago neugodan. Može se javiti podrigivanje zbog vazduha koji se insuflira u želudac i nagon za povraćanje do kojeg dolazi zbog uvođenja stranog tela u organizam. Gastroskopiju ljudi podnose bez većih problema, no neki pacijenti su izrazito gadljivi i imaju nizak prag za bol kao i povećan strah. Stoga postoji opcija kratkorajne intravenske anestezije.

Premda je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posledica, refleksi i prosuđivanja su usporena stoga je poželjno doći u pratnji. Ne smete voziti automobil ostatak dana.

Rezultate pregleda dobićete odmah nakon procedure. Ako vam je rađena biopsija, definitivnu dijagnozu ćete imati nekoliko dana nakon pregleda.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Na dan pregleda zabranjeno je uzimanje hrane i tečnosti, tj 6-8 sati pre pregleda ne sme se konzumirati hrana ili piće, a  pušači barem 2-3 sata pre gastroskopije ne smeju pušiti.

Napomene

  • Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan i sl.) prekinite njihovo uzimanje 5 dana pre pregleda.
  • Sedam dana pre gastroskopije  prekinuti uzimanje: preparata  gvoždja,  acetilsalicilnu kiselinu (andol, aspirin, Acisal), klopidrogel (Zyllt, Pigrel) antireumatike ( Knavon,Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.).
  • Novije lekove  (Pradaxa, Xarelto, Eliquis) nemojte uzeti dan pre pregleda, osim u slučaju ozbiljnijeg oštećenja bubrega kada ih treba prekinuti 3 dana ranije.
  • Druge lekove koje inače uzimate, možete uzeti nakon učinjenog pregleda.
  • Morate upozoriti vašeg lekara na sve bolesti od kojih se lečite  i na alergije za koje znate.
  • U slučaju da imate šećernu bolest, zatražite pregled ujutro.

Nakon pregleda gastroskopije

Nakon pregleda možete normalno jesti  pola sata do sat vremena posle popuštanja osećaja utrnulosti u grlu. Takođe, toga dana ne jesti ništa vruće, zbog mogućnosti krvarenja posle uzimanja biopsija. Ako ste bili pod anestezijom, ne smete voziti automobil jer su refleksi usporeni.

Gastroskopija – moguće komplikacije

Gastroskopija i biopsija su sigurne kad ih izvodi iskusan lekar. Komplikacije su vrlo retke, a uključuju:

  • probijanje (perforacija) zida jednjaka, želuca ili dvanaestopalačnog creva,
  • mogućnost krvarenja na mestu uzimanja biosije,
  • prolaznu temperaturu,
  • komplikacije zbog primene sedative ili alergijske reakcije.

Ukoliko nakon pregleda primetite neke nove simptome poput teškoća u gutanju, bolova u grudima, jakih bolova u trbuhu, temperature i crne stolice obavezno se javite vašem doktoru.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.