Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Fibromi

fibromi

Fibromi su benigne izrasline na koži, a nastaju kao posledica prekomernog grupisanja ćelija vezivnog tkiva na jednom mestu. U većini slučajeva se javljaju u predelu glave, na vratu i trupu, na koži kapaka, na pregibnim regijama – pazuhu i preponama. Ako su u većem broju mogu biti raspoređeni po čitavom telu. Dokazano je da u više od 50% slučajeva pacijenti sa fibromina imaju HPV virus za koji se smatra da je razlog njihovog većeg broja na telu.

Zašto nastaju i kako izgledaju

Fibromi su uglavnom ovalnog ili okruglog oblika, jasno su ograničeni i najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu, međutim nekada imaju široku bazu. Baza fibroma je tamnija od okoline kože, a sam fibrom može biti meke ili tvrde konzistencije. Veličina fibroma je od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. U predelu prepona i pazuha imaju uglavnom modriju boju ili su blago hiperpigmentisani.

Istraživanja su pokazala da na pojavu fibroma utiče gojaznost, narušeni hormonski balans u telu, hronična iritacija i genetska predispozicija.

Ljudi u srednjim godinama uglavnom su skloniji ovim pojavama, a sumnja se i da je mogući uzrok nastanka ovih benignih izraslina i prisustvo HPV virusa u organizmu.

Komplikacije

Bez obzira što su fibromi dobroćudne izrasline, oni se mogu povrediti, pogotovo ako se nalaze na delovima tela koji su izloženiji iritacijama i trenju (u predelu kaiša ili bretela). Povređivanje fibroma može biti jako bolno, a ukoliko se desi uvrtanje peteljke, može se javiti otok koji je praćen obilnim krvarenjem. Ukoliko se fibrom nalazi na prevojima (pazuh ili prepone), može se javiti svrab, iritacija i sekundarna infekcija, posebno u mesecima kada je napolju toplo.

Preporučljivo je preventivno uklanjanje fibroma , jer se na taj način izbegava rizik od uvrtanja peteljke i upalnih procesa koje ono može izazvati. Uklanjanjem fibroma takođe se sprečava rizik od njihovog daljeg širenja po telu, budući da je u nekim slučajevima dokazano prisustvo HPV virusa.

Metode za uklanjanje fibroma:

Radiotalasna metoda

Radiotalasna metoda se pokazala kao najbolja kada je u pitanju uklanjanje fibroma sa tela. Ova metoda je veoma jednostavna, bez krvarenja tokom intervencije i ne ostavlja ožiljke. Može se koristi anestezija, i ona se tada nanosi na kožu u obliku kreme. Osim toga, radiotalasna metoda je idealna i za fibrome na očnim kapcima, jer je potpuno bezopasna za oči.

 

Hirurška metoda

Ova metoda je takođe veoma jednostavna, brza i rutinska. Za ovu intervenciju se koristi kratkotrajna lokalna anestezija, te je i ova metoda bezbolna i bezbedna.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.