Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Apsces

APSCES

Apsces je lokalizovana i jasno ograničena šupljina ispunjena gnojem. Gnoj predstavlja kolekciju koja se sastoji od nekrotičnog detritusa, bakterija, izumrlih ćelija, leukocita i transudirane tečnosti. Infekcija je uslov za stvaranje apscesa. Formiran apsces je ograničen od okolnog tkiva kapsulom (piogena membrana). Ona sprečava širenje bakterijske infekcije u okolno tkivo, ali sa druge strane je barijera koja ne dozvoljava prodor antibiotika u apscesnu šupljinu.

Prema etiologiji i mestu nastanka najčešći su:

  • Posttraumatski apsces je posledica prisustva stranog tela, devitalizovanog nekrotičnog tkiva, krvnog koaguluma.
  • Anorektalni apsces nastaje kao posledica upale analnih kripti koje se komplikuju pojavom fistule ka perianalnoj ili perirektalnoj regiji.
  • Postinjekcioni apsces je posledica injekcione terapije. Najčešća lokalizacija je glutealna regija. Apsces u visceralnim prostorima i oko organa

Simptomi

Kod površnih apscesa simptomi mogu biti lokalni (otok, bol, crvenilo) i sistemski (povišena telesna temperatura). Koža iznad apscesa može biti promenjene boje, crveno lividna, istanjena i topla. Fenomen fluktuacije je karakterističan za „zreli“ apsces, kada se palpacijom može utvrditi prisustvo tečnog sadržaja u oteklini.

Lečenje

Hirurška terapija podrazumeva inciziju, evakuaciju sadržaja apscesa i obezbedjenu drenažu šupljine. Ukoliko se sumnja na multilokularnu šupljinu, u toku intervencije potrebno je pokidati pregrade kako bi se celokupni sadržaj izdrenirao. Antibiotska terapija-da ili ne. U zavisnosti od sistemskih komplikacija i procene hirurga.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.