Radno vreme: Pon-Pet 13:00-20:00 / Sub 09:00-14:00
24h dostupni 064 2 444 333 / 011 2 444 333

Analna fisura

Analna fisura

Analna fisura (uzdužni rascep na sluzokoži analnog kanala) je često oboljenje, praćeno jakim bolom koji nastaje tokom i posle defekacije a nekada i prisustvom manje količine sveže krvi.

Obično nastaje posle izrazito tvrdih stolica ali se može javiti (kod malog dela pacijenata) posle epizoda prolivastih stolica. Ona se može javiti i zajedno sa hemoroidima. U 90% slučajeva, nalazi se na zadnjem delu analnog otvora (prema kičmi) dok se ostale nalaze na prednjoj strani.

Akutna fisura

Ako se akutna fisura ne tretira adekvatno i ne zaraste brzo (duže od 4-6 nedelja), dolazi do stvaranja hronične fisure koja uključuje fisuru, hipertrofičnu papilu ka unutrašnjoj strani i hemoroid stražar (ili fibrozni privezak) na analnom otvoru.

 

Hronična fisura

TRETMAN

Tretman zavisi od tipa fisure. Akutnu analnu fisuru je moguće tretirati lekovima koji smanjuju spazam analnog sfinktera kao što nitroglicerinska mast za analnu upotrebu, masti sa blokatorima kalcijumskih kanala kao što su nifedipin i diltiazem (2% Diltiazem gel) kao i injekcija botulinum toksina (Botox) uz dodatak laksativa i obavezno povećanje unosa tečnosti (od 2 do 2,5 litara dnevno). Kupke u toploj vodi (nekoliko puta dnevno, ako je to moguće) pomažu da se opuste analni mišići, što doprinosi smanjenju spazma.

Hronična fisura koja se javlja više puta ili postoji duže od 4-6 nedelja i pored ranije navedene terapije može zahtevati hirurški tretman. Operacija uključuje sečenje dela unutrašnjeg analnog sfinktera (lateralna sfinkterotomija), što dovodi do smanjenja spazma analnog kanala. Stolica tada prolazi mnogo lakše, uz mnogo manje iritacije, što dovodi do zaceljenja.


Kako da ne dođe do stvaranja analne fisure?

  • Izbegavajte «brzu hranu»
  • Konzumirajte najmanje 25-30 grama vlaknastih materija dnevno a obzirom da je ovo skoro nemoguće postići pri savremenom načinu življenja i ishrane, preporučujemo upotrebu mlevenog semena azijske bokvice (plantago ovata), na našem tržištu – Transilane
  • Nikada ne odlažite defekaciju
  • Posle stolice ne koristite za brisanje toalet papir već higijenu održavajte običnom toplom vodom ili primenom beby vlažnih maramica bez alkohola
  • Uzimajte najmanje 2 do 2,5 litara tečnosti (najbolje vode) dnevno
  • Nikada ne upotrebljavajte hemijske laksative radi izazivanja defekacije
  • Redovno budite fizički aktivni

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.